بر طبق ماده 632 قانون مجازات اسلامي هرگاه زن و مردی که بین آنها علقه زوجیت نباشد، مرتکب روابط نامشروع یا عمل منافی عفت غیر از زنا از قبیل تقبیل (بوسیدن) یا مضاجعه (همبستری و همخوابگی) شوند به شلاق تا 99 ضربه محکوم می شوند و اگر عمل با عنف و اکراه باشد فقط اکراه کننده تعزیر می شود(مجازات شلاق تعزیری معمولا 75 ضربه شلاق است). جرم رابطه نامشروع ، مجازات عمومی نیز دارد و مدعی العموم (دادستان) بدون شکایت شاکی نیز می تواند وارد رسیدگی گردد.
تفاوت رابطه نامشروع با زنا چيست ؟
رابطه نامشروع به اعمال منافی اخلاق و عفت از قبیل تقبیل و مضاجعه که بین زن و مردی که ازدواج نکرده اند، گفته می شود ولیکن در جرم زنا بین زن و مرد که علقه ازدواج بین آنها نباشد، عمل دخول باید صورت گیرد و مجازات رابطه نامشروع تا 99 ضربه شلاق است و در حالیکه مجازات زنا در مواردی اعدام و گاهی رجم (سنگسار) و در مواردی 100 ضربه شلاق می باشد .
نكته :از کلمه ” تا ” مشخص است که این مجازات می تواند از 1 تا 99 ضربه شلاق باشد .
مجازات جرم رابطه نامشروع
قانونگذار در ماده 637 قانون مجازات اسلامی برای رابطه نامشروع تا 99 ضربه شلاق تعیین نموده است و البته اگر یکی از طرفین رابطه، مکَره باشد تعزیر نمی شود و فقط اكراه كننده تعزير ميشود .
مرجع صالح جهت رسيدگي به جرم رابطه ي نامشروع :
ماده ۳۰۶ قانون آیین دادرسی کیفری: به جرائم زنا و لواط و سایر جرائم منافی عفت به طور مستقیم، در دادگاه صالح رسیدگی میشود.
تبصره- منظور از جرائم منافی عفت در این قانون، جرائم جنسی حدی، همچنین جرائم رابطه نامشروع تعزیری مانند تقبیل و مضاجعه است .
با این وصف اگر کسی از همسرش بابت جرم رابطه نامشروع جنسی و جسماني (مثل بوسیدن، در آغوش گرفتن و …) شکایت دارد می بایستی مستقیما به دادگاه به جهت اعلام جرم و شکایت مراجعه کند و اگر مدعی رابطه نامشروع غیر جسمانی مثل پیامک تلگرام و … باید به دادسرا مراجعه کند.
دادسرای تخصصی با عنوان دادسرای ارشاد نیز برای رسیدگی به جرم رابطه ی نامشروع تعیین گردیده است.
دلایل اثبات جرم رابطه ی نامشروع:
۱-اقرار اولین و بدیهی ترین دلیل اثبات جرم است به این معنی که وقتی از فردی شکایتی شده و متهم به انجام جرم است با زبان خودش اعتراف کند که جرم را مرتکب شده و بعد هم اقرار خود را با امضاء یا اثر انگشت تأیید کند،دلایل و مدارک نیز شیوه ی دیگری برای اثبات جرم است.
۲-در مواردی که شخصی به دیگری نسبت زنا دهد و بتواند این جرم را ثابت کند،به مجازات ۸۰ ضربه شلاق محکوم خواهد شد و از آن پس هرگز شهادت آن ها پذیرفته نمی شود.
۳-علم قاضی پیامک و تماس های تلفنی اماره برای تشخیص جرم رابطه ی نامشروع و تقویت علم قاضی برای صدور حکم محکومیت می باشد.
درخواست شنود تلفن همراه توسط همسر امکان پذیر است؟
برای شنود تلفن همراه متشاکی یا متهم علاوه بر اجازه قاضی پرونده نیاز به اجازه ی قاضی ویژه ای نیز هست .
که به آن قاضی ویژه یا قاضی شنود می گویند.فیلم و عکس نیز ادله ی اثبات جرم تلقی نمی شوند و ممکن است فقط یک اماره و نشانه تلقی شود زیرا فیلم و عکس ممکن است ساختگی باشد و مونتاژ شده باشد بنابراین به این مسئله توجهی ندارند. ولی شهود و اقرار به عنوان دلیل ارتکاب جرم مورد پذیرش قرار می گیرند.
آیا دادسرا در صورت درخواست متشاكي،دستوری برای بررسی پرینت پیامک های متشاکی خواهد بود؟
برای شنود تلفن متشاکی یا متهم در مراجع قضایی علاوه بر اجازه ی قاضی پرونده اجازه ی قاضی ویژه ای هست به عنوان قاضی شنود که در دادگاه یا دادسرا حضور دارد و ایشان کسی است که ابلاغ خاص و ویژه ای از ریاست قوه ی قضاییه دارد ولی بر اساس دستور مقامات عالی قضایی در پرونده های مربوط به مسائل اخلاقی،قاضی شنود اجازه ی شنود را نمی دهد و به همین دلیل دادگاه در چنین مسأله ای وارد نمی شود.
جرم رابطه ی نامشروع غیر قابل گذشت است.مثلا اگر مردی یا زنی مرتکب رابطه ی نامشروع شود و همسرش گذشت کند،مجازات ساقط نخواهد شد ولی با گذشت وی ممکن است مجازات کمتری برای مرتکب جرم درنظر گرفته شود.اما در خصوص شبکه های اجتماعی موضوع کمی متفاوت است با این توضیح که دادگاه های شبکه اجتماعی مثل تلگرام داخلی نیستند که دادگاه بتواند از آنها استعلام نماید پلیس فتا نیز می تواند از طریق هک یا بدست آوردن رمز شخصی یک نفر می تواند اطلاعات مربوط به آن را بدست بیاورد لذا اگر دلیل شخصی برای رابطه نامشروع همسرش صرفا تلگرام می باشد بدون اینکه اطلاعات از آن داشته باشد یا اسکرین شات و عکس گرفته باشد در صورت عدم همکاری متهم، اطلاعات رابطه نامشروع از طریق تلگرام اوقابل به دست آوردن نیست و محاکم معمولا در این خصوص برای جرم رابطه نامشروع همکاری نمی کنند ولی مواردی دیده شده است که شاکی توانسته به طریقی اسکرین شات و پرینتی از یک نفر میتواند اطلاعات مربوط به آن را بدست بیاورد لذا اگر دلیل شخصی برای رابطه نا مشروع همسرش صرفا تلگرام باشد بدون اینکه اطلاعات از آن داشته باشد یا اسکرین شات و عکس گرفته باشد در صورت عدم همکاری متهم ،اطلاعات رابطه نامشروع از طریق تلگرام او قابل بدست آوردن نیست و محاکم معمولا در این خصوص برای جرم رابطه نامشروع همکاری نمیکنندولی مواردی دیده شده است که شاکی توانسته به طریقی اسکرین شات و پرینتی از محتوی تلگرام همسر که نشان دهنده رابطه نامشروع او بوده را به دست بیاورد و به دادگاه بدهد و دادگاه نیز متهم ( همسر ) را احضار کرده است و او با دیدن آنها تلویحا اقرار کرده است .
موسسه حقوقي دادخواه كيان با مديريت ابراهيم كياني وكيل پايه يك دادگستري و مشاور دادگستري