وکیل داوری در دعاوی به طور عمده به حل و فصل اختلافات میان طرفین بهصورت توافقی کمک میکند. به صورت کلی در مقوله داوری طرفین دعوی به صورت توافقی حکمیت و نتیجه دعوی را به شخص یا اشخاصی که مورد توافق خودشان است واگذار میکنند که معمولا هم این شخص یک وکیل متخصص است تا به حل آن دعوی کمک کند. شخص یا اشخاصی که بهعنوان داور انتخاب میشوند باید حتما مطلع از قوانین داوری باشند و به طور کامل از این مسئله اشراف کافی و کامل داشته باشند و هرکدام از طرفین میتوانند اشخاص حقیقی یا حقوقی خاصی را برای داوری پیشنهاد کنند.
به طور کلی فرآیند به این صورت است که بهترین وکلای داوری ایران، وکالت هرکدام از طرفین دعاوی را در داوری، قبول کرده و سعی خواهند کرد تا پیچیده ترین و مشکل ترین پرونده را در کوتاه ترین زمان به نتیجه برسانند.
فهرست عناوین
وکیل مرکزی داوری اتاق بازرگانی، صنایع و معادن
شرایط رسیدگی در مرکز داوری اتاق بازرگانی، صنایع و معادن
اختلافات امور گمرکی
هرگونه نقض و یا تخلف از قوانین گمرکی، اختلاف گمرکی به حساب می آید و طبق مقررات گمرک چه باعث ضرر و زیان مالی شود یا خیر، بازهم از لحاظ قانوی جزو تخلفات شناخته میشود. اختلافات گمرکی بازرگانی را میتوان به سه دسته اختلافات مغایر با قوانین امور گمرکی یا عدم اظهار، اختلافات گمرکی به دلیل نقض مقررات آییننامهای و اختلافات گمرکی مغایر با قانون امور گمرکی یا اقدام عملی تقسیمبندی کرد. پیگیری این اختلافات و حل و فصل آن ها در تخصص بهترین وکلای اختلافات امور گمرکی بازرگانی بوده و این افراد با استفاده از دانش و مهارت خود میتواند پروندههای پیچیده اختلافات گمرکی بازرگانی را هم حل کنند و در نهایت به نتیجه مطلوب و مثبت برسانند.
شرایط درخواست داوری در مرکز داوری اتاق بازرگانی
طبق گفته وکیل مرکز داوری اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران، درخواست داوری باید به طور کامل و منطبق با شرایط مرکز دا
وری اتاق بازرگانی انجام شود و در صورت تسلیم درخواست ناقص داوری، به دبیرخانه مرکز داوری اتاق بازرگانی، تا زمانی که درخواست تکمیل نشود هیچگونه تکلیفی برای مرکز داوری جهت رسیدگی و حل اختلاف ایجاد نمیشود. در نتیجه پیشنهاد میشود قبل از هرگونه اقدامی با وکیل مرکز داوری اتاق بازرگانی مشورت کنید.
امتیازات رسیدگی از طریق مراکز داوری
معمولاً قرارداد های بینالمللی دارای یک شرط داوری هستند که تشکیل دادرسی داوری را برای حل اختلافات بین دو طرف در نظر میگیرد. با اين كه طرفین به صورت قانونی معمولاً مجبور به کمک گرفتن از وکلا در داوری نیستند، ولی در همه موارد به جز مشکلات کوچک به شدت توصیه میشود. ولی با تمام این تفاسیر شاید برایتان سوال پیش آمده باشد که در حقیقت وکلای داوری چه کاری را انجام میدهند؟ در بخش های بعدی ما هفت نوع کار اصلی را که وکلای داوری برای کمک به مشتریان خود انجام میدهند را نام برده و اندکی برای هر کدام از آنها توضیح میدهیم.
1. ارزیابی پرونده توسط وکلای داوری
یکی از اولین وظایفی که یک وکیل داوری باید انجام دهد این است که تعیین کند آیا داوری علیه طرف مقابل از نظر حقوقی ارزش دارد یا خیر؟ در این خصوص کار وکلای داوری به این صورت است:
- نقاط قوت و ضعف پرونده حقوقی مشتری را ارزیابی کنید, از جمله ادعاها و دفاعیاتی که میتوان به طور معتبر مطرح کرد;
- ارزیابی مسائل قضایی, و همچنین مسائل اجرایی, که ممکن است بوجود بیاید;
- موقعیت احتمالی یا واقعی طرف مقابل را در نظر بگیرید, و نقاط قوت و ضعف آن را به نوبه خود ارزیابی کنید; و
- به مشتری توصیه کنید که آیا شروع داوری توصیه میشود یا خیر, و همچنین خطرات احتمالی انجام این کار.
ارزیابی پرونده قبل از داوری تقریباً در همه موارد مفید است هر دو برای اطمینان از این که میتوان به درستی موردی را ایجاد و یا دفاع کرد و از آنجایی که بسیاری از کاربران برای اولین بار از داوری استفاده میکنند، هزینه های کامل داوری را در نظر نمیگیرند. هزینه های داوری به طور کلی شامل هزینه ثابت بایگانی یا ثبت نام قابل پرداخت همراه با درخواست داوری است. هزینه های اداری انجام شده برای خدمات موسسه داوری و حق الزحمه داوران به جز هزینه تشکیل پرونده که معمولا به صورت یک جا است هزینه های داوری در بسیاری از موسسات بر اساس مبلغ مورد اختلاف محاسبه میشود. مبلغ کل اختلاف از جمله دعاوی و دعوای متقابل که البته قابل توجه است. و همین مسئله ممکن است هزینه های داوری را برای ما افزایش دهد. بسیاری از موسسات داوری مانند ICC و ماشین حساب ها هزینه را در وب سایت های خود دارند که به طرفین امکان میدهد هزینه ها را به صورت تقریبی حساب کنند. که لازم به ذکر است که به هزینه های داوری هزینه های قانونی داوری و هزینه های کارشناسان (در صورت لزوم) اضافه میشود که بسته به وکلا و کارشناسانی که حفظ شده اند ممکن است قابل توجه باشد. از هزینه های جزئی تر در این رابطه میتوان به هزینه های شنیداری و ترجمه اشاره کرد که البته کمتر قابل توجه است.
در صورت طرح ادعای غیرمجاز با درخواست غرامت بدون پشتوانه و اغراق آمیز مشتری ممکن است در نهایت هزینه های داوری را برای ادعایی که شانس بازیابی آن بسیار اندک است بپردازد. ارزیابی پرونده قبل از داوری توسط وکلای صالح داوری به مشتری اجازه میدهد تا از چنین سناریویی اجتناب کند.
2. وکلای داوری ممکن است به مشتری در تأمین بودجه شخص ثالث کمک کنند
گاهی مواقع حتی اگر ارزیابی پرونده قبل از داوری نشان دهد که یک پرونده بسیار شایسته است و مشتری بودجه کافی ندارد یا مایل به استفاده از بودجه لازم نیست در اینگونه موارد وکلای داوری ممکن است به مشتریان کمک کنند و به اصطلاح از آن ها محافظت کنند.
3. وکلای داوری به مشتری در مذاکرات دوستانه کمک میکنند.
برخی از پرونده ها را میتوان به روشی دوستانه حل و فصل کرد. حتی پس از شروع داوری وکلای داوری در چنین مذاکرات دوستانه ای کمک میکنند تا تهیه قراردادهای عدم افشا در صورت لزوم و همچنین تهیه پیش نویس و مذاکره توافقنامه های حل و فصل راحت تر انجام شود. آنها همچنین ممکن است در کارهای رسمی تر کمک کنند و یا برای پادرمیانی میان طرفین اقدام کنند. در شرایطی که طرفین قصد دارند راه حلی برای اختلاف خود بیابند و در مورد کمک شخص ثالث برای این منظور توافق کنند..
4. وکلای داوری بر رویه داوری تسلط دارند.
وکلای داوری در هر مرحله از روند داوری به مشتریان خود کمک میکنند که اگر به طور مستقیم توسط خود آنها انجام شود ممکن است نیاز به هزاران ساعت کار داشته باشد و یا حتی در برخی مواقع ماه ها. تقریباً هرگز بدون مشاوره نمیتوان به آن نتیجه مطلوب دست یافت. که معمولا این اقدامات شامل یک مرحله نوشتاری و یک مرحله شفاهی کوتاهتر است:
- شروع داوری با تهیه و تسلیم درخواست داوری, یا ارائه پاسخ اولیه به درخواست داوری.
- کمک به اساسنامه دیوان داوری که شامل انتخاب داور مناسب است بررسی های تعارض مکاتبه با نهاد داوری و غیره.
- کمک در جمع آوری شواهد مرتبط و اثباتی, از جمله انتخاب اسنادی که نیاز به ترجمه دارند.
- آماده سازی مطالب ارسالی کتبی با شواهد کامل از جمله شواهد واقعی, مراجع قانونی, اظهارات شاهد و گزارش کارشناسی.
- تجزیه و تحلیل اسناد و مدارک ارائه شده توسط طرف مقابل
- تهیه مکاتبات لازم و آماده سازی/پاسخگویی به حوادث رویه ای.
- آماده سازی برای جلسات شفاهی از جمله آماده سازی استدلال ها، بیانیه های آغازین، معاینات متقابل و تدارکات شنوایی.
- اقامه دعوا در جلسات شفاهی و بازجویی از شهود.
- تهیه مطالب ارسالی در مورد هزینه ها.
- تجزیه و تحلیل جوایز نهایی و جزئی.
5. وکلای داوری بر قانون تسلط دارند.
در حین تهیه مدارک رویه ای و خلاصه و همچنین در طول دعواهای شفاهی وکلای داوری باید بر قوانین قابل اجرا تسلط داشته باشند. به تعبیر دیگر به منظور تحکیم پرونده مشتریان خود وکلای داوری تجزیه و تحلیل و تحقیق حقوقی عمیقی را بر اساس قانون قابل اجرا انجام خواهند داد و آن را در مورد مسائل واقعی مورد نظر اعمال خواهند کرد..
6. وکلای داوری امنیت و کمک به کارشناسان حقوقی, کارشناسان کوانتومی و شاهدان مناسب
در داوری بین المللی استفاده از خدمات کارشناسان برای اظهار نظر در مورد مسائل فنی رایج است و همچنین استفاده از شاهد برای حمایت از حقایق یک پرونده. مخصوصاً در مواردی مانند:
- وکلای داوری به موکلان خود کمک میکنند تا کارشناسان صالح و شاهدان مربوطه را به دست آورند;
- آنها به کارشناسان کمک میکنند و به سؤالات واقعی که کارشناسان ممکن است در مورد پرونده داشته باشند پاسخ میدهند تا گزارش های کارشناسی خود را تهیه کنند;
- آنها به شهود در تهیه اظهارات خود کمک میکنند. با این حال, وکلای داوری مجاز به تهیه اظهارات شاهد به طور کامل از جانب شهود نیستند, یعنی, به “آنچه ممکن است شاهد بنویسد, میتوانست, یا باید بگوید, و سپس از شاهد بخواهید که همان را تأیید کند.”
وکلای داوری نیز شاهدان و کارشناسان را برای آن آماده می کنند و رفتار مستقیم معاینات متقابل و تغییر مسیر شهود و کارشناسان در جلسات شفاهی ذکر میکنند.
7. وکلای داوری در اجرای آرای داوری به مشتریان کمک میکنند.
سرانجام, اگر رأی داوری داوطلبانه اجرا نشود وکلای داوری معمولاً در این زمینه کمک میکنند و اجرای داوری را به نفع مشتریان خود ارائه میدهند. که این کار مستقیماً یا با همکاری وکلای محلی که مجاز به اقامه دعوا در دادگاه های محلی و ایالتی هستند و با اجرای حکم در آنجا که قبلا درخواست داده شده است انجام میشود. آنها همچنین ممکن است در دعاوی پس از داده شدن نتیجه داوری کمک های را برسانند مانند تلاش برای ابطال نتیجه یک داوری.