چک یکی از بهترین ابزارهایی است که جایگزین پول شده و انواع آن در مبادلات مالی مورد استفاده قرار می گیرد. چک، نوشته و سندی است که به موجب آن صادرکننده ی آن به بانک(محلی که پول در آن قرار دارد)دستور می دهد که همه یا قسمتی از پول موجود را به دارنده ی آن بپردازد.
فهرست عناوین
ذکر موارد زیر در چک لازم است:
۱.مبلغ چک به عدد و حروف
۲.تاریخ چک به عدد و حروف
۳.محل صدور چک
۴.امضای چک
تمامی موارد مذکور باید به طور صحیح و بدون قلم خوردگی باشد.
نکته1: در همه انواع چک، اعتبار چک منوط به درج امضاء می باشد و درج مهر یا اثر انگشت به جای امضا، به چک اعتبار نمی دهد.
نکته2: پرداخت چک در زمان تحویل آن به بانک، لازم است (هرگاه چک در بردارنده موارد موجب برگشت نباشد) حتی اگر چک مشروط یا به جهت تضمین باشد بانک بدون توجه به این موارد وجه چک را پرداخت می کند. شخص صادرکننده نیز باید در تاریخ مندرج در چک به اندازه مبلغ مذکور در چک وجه داشته باشد.
انواع چک
۱. چک عادی:
چکی که توسط صاحب حساب در وجه سایر افراد صادر می شود و تنها اعتبار آن، اعتبار شخص صادرکننده می باشد و طبق قانون جدید صدور چک می بایست چک ها را در سامانه ی صیاد ثبت نماییم.
۲. چک تضمین شده:
چکی است که بانک با تقاضای مشتری صادر می کند.این چک در وجه بانک صادرکننده یا یکی از شعبه های آن بانک است که پرداخت آن توسط بانک تضمین می شود.
۳.چک تایید شده:
این چک نسبت به چک عادی اعتبار پرداختی بالاتری دارد چرا که از طرف بانک، وجود وجه در حساب شخص تایید می شود و به میزان مبلغ مندرج در چک از حساب صادرکننده جدا و مسدود می گردد.
۴.چک مسافرتی:
چکی است که از طرف بانک صادر می شود ومبلغ چک روی آن درج شده که به تقاضای مشتری بسته به مبلغ مدنظرش به او تحویل می شود.این نوع چک عرفا تحت عنوان تراول چک شناخته می شود.
۵.چک رمزدار یا چک بین بانکی:
چکی است که برای انجام نقل و انتقال پول از حساب مشتری در یک بانک به حساب دیگر او دربانک دیگر همراه با رمز برای مشتری صادر می شود.
۶.چک سفید امضا:
چکی است که دارای امضای صادرکننده است اما نام دارنده، تاریخ چک و سایر موارد در آن درج نشده است.
7. چک صیادی:
نوع جدید چک است که وفق مقررات قانون جدید صدور چک برای اینکه اعتبار داشته باشد باید ویژگی های خاصی داشته و شرایط مقرر در قانون مذکور را برای صدور آن به درستی رعایت نمود. این نوع چک را باید در سامانه ی صیاد و تحت نظارت مستقیم بانک مرکزی ثبت و صادر نمود. دارای رنگ بنفش و شناسه ی صیادی خاص می باشد. بانک مرکزی بعد از درخواست متقاضی از شعبه و احراز اعتبار او، نسبت به صدور این چک اقدام می نماید. برای کاهش پرونده های مربوط به چک برگشتی، سامانه صدور یکپارچه چک(صیاد)، راه اندازی شده تا بانک مرکزی خود بر روند صدور دسته چک و احراز صلاحیت متقاضیان آن نظارت نماید. کلیه اقداماتی که نسبت به چک انجام می شود می بایست در این سامانه ثبت شود تا معتبر باشد و همه موارد از طریق شناسه ۱۶ رقمی که در بالا و گوشه سمت چپ درج گردیده و منحصر به آن چک می باشد صورت می گیرد.